Valavuori: Palander ei tiedä yhtään mistä puhuu!

Kalle Palander sanoi Yle Urheilun lähetyksessä pitävänsä Jarkko Niemistä ehkä jopa kaikkien aikojen parhaana suomalaisurheilijana. En niele tätä Palanderin väitettä vaan tyrmään sen täysin, Palander ei tiedä yhtään mistä puhuu.

Itsekin arvostan Jarkon todella korkealle ja tenniksen vaatimustasot ovat kenties koko urheilumaailman vaikeimmat. Jarkon ATP-13 sijoitus ja useat Grand Slam -puolivälierät ovat tajuttomia suorituksia, mutta en saa silti mitenkään Jarkkoa leivottua kaikkien aikojen parhaaksi suomalaisurheilijaksi.

Paikoista tenniksen huipulla kilpailee miljoonia, jopa kymmeniä miljoonia. Työpaikkoja maailmassa pelaajille on silti tarjolla vain kourallinen, muutama sata per vuosi, siis apaut saman verran kuin jääkiekon SM-Liigassa. Jarkon ura oli mieletön ja TOP-10 sijoitus oli muistaakseni yhden erävoiton tai matsivoiton päässä, lisäksi Jarkko pelasi aikaukaudella, jolloin kaikkien aikojen superkolmikko Federer, Nadal & Djokovic veivät noin 90% kaikista Grand Slameista. Jos Jarkolla olisi ollut yksi ase enemmän, esimerkiksi parempi ykkössyöttö, olisi Jarkko ollut kevyesti maailman TOP-10, jopa TOP-5 pelaaja. Jarkko taisi kerran todeta itsekin ettei etenkään Federeriä ja Nadalia vastaan ole oikeastaan kovinkaan suuria mahdollisuuksia voittaa, silti, Jarkko on urheilija joka vähintäänkin maksimoi oman potentiaalinsa.

Tein muutama vuosi sitten Suomen kaikkien aikojen urheilijoista TOP-100 listauksen, Jarkko oli listauksessani sijalla 26. Jos Jarkko olisi voittanut Grand Slamin voisin moniltakin osin allekirjoittaa väitteen kaikkien aikojen parhaasta, nyt en voi sitä mitenkään tehdä.

Kun sitten puhutaan Suomen kaikkien aikojen parhaasta urheilijasta, puhutaan lähinnä nimistä Paavo Nurmi, Jari Litmanen, Teemu Selänne, Lasse Viren ja Matti Nykänen. Lähelle näitä nimiä voidaan laskea urheilijat kuten Marja-Liisa Kirvesniemi, Veikko Hakulinen, Sami Hyypiä, Mika Häkkinen, Kimi Räikkönen, Juha Kankkunen, Jani Sievinen, Jari Kurri, Mika Myllylä, Pertti Karppinen sekä Janne Ahonen. Nykyurheilijoista tätä TOP-kymppiä voivat joskus kolkutella mm. Kalle Rovanperä, Iivo Niskanen ja Lauri Markkanen. Itse asiassa Markkanen oli muutama vuosi sitten listauksessani sijalla 100., nyt Markkanen on jo helposti TOP-50 ja muutaman vuoden päästä todennäköisesti jo TOP-10.

Loppuun täytyy vielä todeta ettei Jarkko Nieminen saanut koskaan ansaitsemaansa arvostusta Suomessa, monistakin syistä johtuen. Yksi suurimmista syistä on suomalaisten verrattaen ohut urheiluymmärrys, joka on viimeisten vuosien aikana parantunut merkittävästi. Suomalaiset ovat tottuneet juhlimaan maailmanmestaruuksia minilajeissa, joissa kilpailun taso ja harrastajamäärät ovat suhteellisen pieniä. Tämä on hyvin luonnollista pienelle kansalle, jonka ei sovikaan olettaa voittavan maailmanmestaruuksia jättilajeissa. Eikä tämä ole mitään pois pienemmän kilpailun lajeilta, maailman paras on aina maailman paras. Monien silmissä Jarkko ei koskaan voittanut mitään suurta, kun sitä Grand Slamia ei koskaan tullut. Voittaaksesi Grand Slamin sinun täytyy voittaa seitsemän maailman parhaisiin lukeutuvaa pelaajaa parin viikon sisään, se on jo itsessään melko mahdoton suoritus ja palaan taas tässä kohtaa siihen ketä oli vastassa, kolmikko, joista jokainen voidaan laskea maailman kaikkien aikojen parhaiden urheilijoiden joukkoon. Jarkko Niemisen uran suuruutta kuvaa parhaiten todella pitkä ja voittava ura, Jarkon saldo ATP-matseissa on voittava 408-348 ja voittipa Jarkko myös kaksi ATP-turnausta.

Ai niin, siitä Jarkon syötöstä vielä. Sain toimia kerran Jarkon ”valmentajana” Indian Wellsin ATP-turnauksessa kun kaulassani roikkui Jarkon minulle jättämä valmentajapassi. Jarkko treenasi Tommy Robredoa vastaan ja seurasin treeniä yhdessä Robredon koutsin kanssa, yritin näyttää kovin vakuuttavalta ja vilkuttelin yleisölle. Lopussa pyysin Jarkkoa näyttämään sitä huonoa syöttöään. Jarkko laittoi noin 50% tehoisia syöttöjään apaut 10 kappaletta, en saanut ainuttakaan edes lähelle takaisin. Lähin palautus taisi mennä toiselle kentälle.

Tästä parhaat pelibonukset!


Scroll to Top
KATSO KASINOBONUKSET