Valavuori: ”Pohdinta onko Gordon Herbert tarpeeksi hyvä suomalainen, se on häpeällistä Suomelle ja suomalaisuudelle”

Saksan sensaatiomaiseen maailmanmestaruuteen valmentanut Gordon Herbert on joutunut Suomessa hyvin erikoisen ja monen tavoin häpeällisen keskustelun kohteeksi, jossa pohditaan voiko Suomen kansalaista, suomalaista, jolla on myös Kanadan kansalaisuus, voiko häntä valita vuoden suomalaisvalmentajaksi.

Kuten kirjoitin sosiaalisen median kanaviini: Tämä on häpeällistä. Gordon Herbert ei ole asunut Kanadassa vuoden 1977 jälkeen. Gordon asui Suomessa lähes 20 vuotta, pelasi ja valmensi Suomessa, on Suomen kansalainen, asuu edelleen kesät Suomessa, omistaa mökin ja talon Suomessa, lapset ja lasten äiti ovat suomalaisia ja Herbert on hyvin ylpeä suomalaisuudestaan.

Kenties kaikkien aikojen parhaan suomalaisen urheilutoimittajan, Pekka Holopaisen, tuoreessa jutussa avataan upeasti Herbertin suomalaisuutta: ”Herbertin omat suunnitelmat MM-kulta laittoi mukavalla tavalla uusiksi. Alun perin Suomen kansalaisuuden jo vuosikymmeniä sitten saaneen koutsin piti palata kotiinsa Uuteenkaupunkiin niin pian kuin mahdollista ja viettää viikonloppua kesämökillään Pyhämaalla, samoissa merellisissä maisemissa.” 

Ylen ja Holopaisen juttu kertoo myös yhdestä suurimmasta suomalaisuuden päivästä, itsenäisyyspäivästämme.

”Yksi suomalaisuuden merkki on presidentin itsenäisyyspäivän vastaanoton kättelyjonon seuraaminen tv-sohvalta.

– Olen katsonut sitä joka vuosi. Luuletko, että voisin tällä kertaa saada itse kutsun? Se olisi iso kunnia.”

Herbert tosiaan suoritti myös korkeakoulututkintonsa Suomessa ja on ollut aika monen suomalaisen opettajana. Lisäksi Herbert ei ole muistaakseni edes omistanut Kanadasta tai muualtakaan koskaan mitään asuntoja tms. toisin kuin Suomesta. Joku voisi kuvitella, että merkittävästi Suomen korikseen vaikuttanutta maailmanmestaria muistettaisiin ja juhlittaisiin nyt ja kovaa, kyseessä on kaikkien aikojen kovin suomalainen valmennusmeriitti, mutta ei. Samaan aikaan sarvikuonojen maassa pohditaan onko Gordon tarpeeksi hyvä ja oikeanlainen suomalainen.

Yksi monin tavoin absurdein ulostulo tuli nähtiin Iltasanomissa, kun Urheilutoimittajain liiton Vuoden urheilija -valiokunnan puheenjohtaja Matti Hannula päätti kertoa mielipiteensä. Hannula kertoi tapauksen olevan kinkkinen, kinkkinen! Todella toivon, että tuolla tasolla edes hieman perehdyttäisiin taustoihin ennen kuin annettaisiin lausuntoja kinkkisyydestä. Tapaus on hyvin yksinkertainen, Herbert voidaan valita vuoden suomalaisvalmentajaksi ja pitäisikin valita melko lailla 100-0 äänestystuloksella.

64-vuotiaan Herbertin valmennusteko on melko saletisti suurin koskaan Suomen kansalaisen saavuttama valmennusmeriitti, jättilajin MM-kultaa melkoisena altavastaajana ja joukkue pudotti ulos myös jättisuosikki USA:n häviämättä peliäkään MM-kisoissa. Saksan kerroin maailmanmestariksi ennen kisoja oli 22,00… se kertoo kaiken siitä minkälaisesta urheilupommista on kysymys. Vastaavalla tasolla viime vuosina on operoinut myös todella kilpaillun lajin valmentaja Tuomas Sammelvuo, joka on voittanut lentopallon seurajoukkue-valmentajana Mestarien Liigan ja Venäjän maajoukkueen peräsimessa olympiahopeaa 2021, jolloin Sammelvuo valittiin toistamiseen vuoden valmentajaksi. Sammelvuo haki muuten myös Venäjän kansalaisuutta vuonna 2019, sitä ei muistaakseni koettu esteeksi Sammelvuon valintaa miettiessä.

Vuoden 2012 Urheilugaalassa vuoden valmentajaksi nimettiin saksalaisjoukkuetta valmentanut Sami Hyypiä. Ai niin, Suomen valmentajien toimesta vuoden valmentajaksi vuonna 1995 valittiin muuan Curt Lindström, joka ei käsittääkseni omaa edes Suomen kansalaisuutta. Mutta Herbertin syntyminen Kanadassa, se on kinkkistä ja vaatii tarkempaa pohtimista!

Kaiken tämän sanoneena todella toivon, että tähänkin järjettömään pohdintaan tulisi joku tolkku ja näkisimme jatkossa yhä vähemmän näitä menneen aikakauden sarvikuonojen ulostuloja. Suomalaisuuden määritelmä on nykyisin kovin erilainen mitä se on koskaan ollut, urheilu on tästä paras näyttämö ja opettaja. Suomalaisurheilu on oikeasti rikastunut ja menestynyt paremmin maahanmuuton seurauksena, se on siinäkin mielessä hyvin harvinainen osa yhteiskuntaa, kovin monella muulla saralla tämä ei ole mennyt ihan yhtä kivasti tuubiin, näin kauniisti sanottuna. Susijengi ja Huuhkajat ovat olleet tästä jo vuosia paras mahdollinen esimerkki, ilman maahanmuuttoa, usein työperäistä sellaista, joukkueemme, sinivalkoinen Suomen maajoukkue, ei olisi kummassakaan lajissa läheskään sillä tasolla millä se nykyään operoi eikä yksikään ”oikeanlaisista” suomalaisista olisi päässyt nauttimaan yhdestäkään arvokisasta, joissa nämä joukkueemme ovat pelanneet.

Palaan vielä tuohon Ylen juttuun.

”Herbert täyttää ensi helmikuussa 65 vuotta, eikä kansainvälinen ura jatku enää kovin kauan.

– Olen valmis ja halukas valmentamaan viimeiset vuoteni Suomessa, jos kelpaan. Katson olevani sen velkaa Suomen koripallolle.”

Jos Gordon Herbert ei ole oikeanlainen suomalainen vuoden valmentaja -valintaa pohdittaessa, kukaan meistä ei ole oikeanlainen suomalainen.

[aces-casinos-4 items_number=”3″ external_link=”1″ category=”” items_id=”1902,2012,3115″ game_id=”” order=”DESC” orderby=”rating” title=””]



Scroll to Top