Valavuori: Suomen kaikkien aikojen TOP-100 urheilijaa, olkaa hyvät!

Moni seuraajani on pyytänyt tätä vuonna 2017 tekemääni listaa, joten tässä se on olkaa hyvät. Kuuden vuoden takainen arvio Lauri Markkasesta ei sekään mennyt kovin pahasti vihkoon, Lauri oli listassa sijalla 100.

Tästä parhaat pelibonukset!

NitroCasino jakaa 1500€ palkintopotin pelaajien kesken!


Lupauduin tekemään TOP 100 -listauksen kaikkien aikojen suomalaisurheilijoista ja voin kertoa, on ollut melkoinen savotta. Nyt se on valmis!

Listauksessani en punnitse pelkkiä arvokisamitaleita. Pyrin pureutumaan menestyksen lisäksi urheilijan vaikutukseen myös kentän ulkopuolella. Mitä urheilija on merkinnyt lajilleen, kuinka suuri hänestä on tullut, miten ja kuinka näkyvästi hän on edustanut Suomea maailmalla. Arvon tuottaminen on ollut myös yksi listaukseni kriteereistä, arvon tuottaminen niin urheiluun kuin yhteiskuntaankin.

Suomi oli pitkään yksilöurheilun kehto. Viimeisten vuosikymmenien aikana joukkuelajit ovat tulleet juosten ohi, myös tätä olen pyrkinyt huomioimaan. Samoin tarkastelussa on ollut lajin koko, kuinka paljon vaikeampaa on yltää NBA:han kuin keihäänheiton arvokisoihin? Silti, oli lajin koko mikä tahansa, paras on aina paras. Lajin pienuus ei saa viedä pois parhaan arvoa.

Mennään. Ohessa all-time -listaukseni sijat 1.-100.

100. Markkanen Lauri, koripallo

  • New era -supertähti. Ensinnäkin suomalaisen pääsy NBA:han on jo sen luokan todennäköisyyksien vastainen suoritus, ettei sitä moni edes käsitä. Toisekseen Markkasen läpimurto yhteen maailman seuratuimpaan sarjaan on ollut melko älytön. Aloitusviisikon paikka ja illasta toiseen kovilla tehoilla. Todennäköisin supernousija tällä listalla, potentiaalia nousta jopa TOP kymppiin, jos uran suunta jatkuu samana.

99. Jäntti Pontus, sulkapallo

  • Todella pelatun pelin maailman 18. paras. Skotlannin GP-kisan voitto sekä yli 35-vuotiaiden maailmanmestari. Superfyysinen laji, jonka suurimpia matseja on katsonut yli miljardi ihmistä. Joidenkin tutkimusten mukaan sulkapallo on jopa maailman toiseksi pelatuin peli jalkapallon jälkeen.

98. Niemikorpi Veikko, jääpallo

  • Vanhan koulun multitalentti. Pyöritteli vastustajiaan niin jääpallossa kuin myös maahockeyssa, oli ylivoimainen. Kuusinkertainen maali- ja pistepörssin voittaja. Voittanut Suomen mestaruuden sekä pelaajana että valmentajana.

97. Hirvi Juha, ammunta

  • Juha Hirvi ja Pentti Linnosvuo, siinä ammuntamme kärkikaksikko. Linnosvuon kaksi olympiakultaa on hurja setti, silti pidän Hirven pitkää uraa vieläkin kovempana. Hirvi on pysynyt ammunnan kirkkaimmalla huipulla uskomattoman pitkään. Parhaimpina tuloksina Sydneyn olympiahopea, kaksi MM-hopeaa ja kolme EM-kultaa. Yhteensä yli 60 olympialaisten, MM-kisojen, EM-kisojen ja World Cupin finaalipaikkaa.

96. Alen Markku, ralli

  • Maailmanmestari (FIA Cup) ja uranuurtaja. 56 palkintosijaa, 6-kertainen Suurajojen voittaja.

95. Jutila Timo, jääkiekko

  • Juti, kuka muu muka. Jutilla ei ole suurta NHL-uraa ja kilpailullisesti Juti ei ole edes suomalaisten lätkäpelaajien TOP 10:ssä. Jutin merkitys suomikiekolle on kuitenkin ollut valtaisa. Tampere-ikoni, joka johdatti Leijonat ensimmäiseen MM-kultaan 1995. Lajityö jatkui vielä pitkään, tuli Hokinaitit ja systeemit. Juti on ikoni.

94. Kallio Mika, ratamoottoripyöräily

  • Suomessa melko pientä arvostusta saanut erittäin kilpaillun lajin superhuippu. 12 osakilpailuvoittoa maailman kovimmissa sarjoissa, kaksi kertaa kakkossija 125-kuutioisten MM-sarjassa, kolmonen 250-kuutioisten MM-sarjassa.

93. Gustaffson Veikka, vuorikiipeily

  • Valloittanut lähes tulkoon kaikki maailman haastavimmat huiput ja iskenyt Suomen lippua vuorten huipulle. Kolminkertainen Mount Everestin valloittaja, yksi kerta ilman lisähappea.  Hurja jätkä!

92. Peltola (Veijalainen) Liisa, suunnistus

  • Ensimmäinen suomalainen, joka voitti suunnistuksen henkilökohtaisen maailmanmestaruuden (1976). MM-kultaa myös viestijoukkueessa 1972.

91. Kolehmainen Mikko, melonta

  • Olympiavoittaja ja maailmanmestari. Simple as that.

90. Österberg Kalmari Laura, jalkapallo

  • Kaikkien aikojen paras naisfutarimme. Ruotsissa ja maailmalla kovan uran tehnyt maalitykki. EM-välierä 2005, UEFA Cupin tuplamestari, oli kahdesti ehdolla FIFA:n parhaaksi naispelaajaksi.

89. Häkkinen Kalevi, nopeuslasku

  • Alppihiihtäjä ja nopeuslaskun kuningas. Edusti Suomea Cortinassa 1956, avasi Albertvillen olympialaisten laskuradan. Teki valtavan työn suomalaisen alppihiihdon ja nopeuslaskun eteen, työn, jota jatkoi vielä pitkälti yli 80-vuotiaanakin.

88. Immonen Mika, pool-biljardi

  • 10-pallon maailmanmestaruus, 9-pallon maailmanmestaruus, USA:n avointen voitto… Immosen saavutusten lista on loputon.

87. Korpi Kiira, taitoluistelu

  • Kiiran tilalla tässä listalla voisi yhtä hyvin olla Laura Lepistö, tai pitäisikin olla, jos tarkastelisin vain arvokisamenestystä. Kiiran listalleni nostaa suuruus jään ulkopuolella. Kiirasta tuli monella tapaa lajin kasvot ja juuri hänen ansiostaan taitoluistelusta tuli entistäkin suositumpi harrastus.

86. Saari Arto, rullalautailu

  • Kuka, kysyy moni… Saari on yksi maailman parhaista ammattiskeittareista ja häntä arvostetaan joka kolkassa. Pohjanmaalta skeittauksen maailman eliittiin noussut Saari on ollut esillä lukuisten skeittilehtien kansissa, voittanut suuria kisoja ja teki ensimmäisen ammattilaisdiilinsä jo vuonna 1999. Skeittauksen levinneisyys huomioiden, Saari kuuluu helpostikin tähän listaan.

85. Kohonen Mika, salibandy

  • Kaikkien aikojen paras salibandyn pelaajamme. Kolminkertainen maailmanmestari, valittu maailman parhaaksi peräti viisi kertaa.

84. Kontinen Henri, tennis

  • Kaksinpeli tökkäsi loukkaantumisiin, Kontinen siirtyi nelinpeliin. Kontisen perhe, etenkin isä, on laittanut koko elämänsä likoon poikiensa tennisuran eteen. Palkintoa piti odottaa aika kauan, välillä jo näytti ettei sitä tule, kunnes Kontinen löysi täydellisen parin nelinpeliin, John Peersin, ja valloitti maailman. Maailman ykkössijaa tenniksen nelinpelissä hallussaan pitänyt Kontinen paukutti vuonna 2017 mm. Australian avointen ja Pariisin ATP-finaalin voittoon.

83. Niiniketo Auvo, ju-jutsu

  • Nimi, joka ei monen listalta löytyisi. Suomalainen kamppailulajien jumala, 10. danin musta vyö ja soke arvonimi Hokutoryussa. Tehnyt hurjan päivätyön kamppailulajien eteen, liikuntaneuvos. Erittäin arvostettu myös Suomen rajojen ulkopuolella.

82. Rukajärvi Enni, lumilautailu

  • Olympiahopeaa, MM-kultaa. TTR-kiertueen kokonaisvoitto. Lumilautailun arvotuksia hankaloittaa se, ettei edes lajin sisältä tunnuta tietävän kuka on paras. Kilpailu ei ole välttämättä edes se pääasia, useille se on leffat ja lifestyle. Oli miten oli, Enni Rukajärvi kuuluu kiistatta listaani. Rukajärvi on erinomainen esikuva kenelle tahansa.

81. Mikkola Hannu, ralli

  • Maailmanmestari ja 7-kertainen Jyväskylän suurajojen voittaja.

80. Thomas Johanson, purjehdus

  • Kun purjehtijoista pitää vähintään yksi tähän listaan valita, oli valintani selkeä. Menestystä ovat niittäneet niin Esko Rechardt, Sari Multala, Ludde Ingvall kuin myös Johansonin partneri Jyrki Järvi. Silti, Johanson on ainoa, jolta löytyy sekä olympiakulta, MM-kulta että EM-kulta. Purjehduksemme nimi numero uno.

79. Manninen Hannu, yhdistetty

  • Olympiakultaa, 3 x MM-kultaa, 4 x perättäin maailmancupin voitto ja paljon muuta. Manninen dominoi lajiaan priimavuosinaan mennen tullen. Pärjäsi mainiosti myös maastohiihdossa.

78. Sali Kaisa, triathlon

  • Yhden maailman kovimman lajin superdaami. MM-hopeaa, MM-pronssia, EM-kultaa. Lajin arvostetuimmassa kisassa,  Havaijin Ironmanissa järjettömän kova viides sija ja edelleen mahdollisuus voittaa koko setti.

77. Mäki Olli, nyrkkeily

  • EM-kultaa sekä amatöörinä että ammattilaisena. Moni pitää Olli Mäkeä yhä Suomen kaikkien aikojen lahjakkaimpana iskijänä. Jäi ulos Rooman olympialaisista 1960 poliittisen pelin vuoksi, karmea farssi, oli valmiina iskemään kultaa. Kokkolan Leipurina tunnettu Mäki siirtyi Elis Askin talliin jatkamaan uraansa. Yhtä lailla tässä listalla voisi lukea Askin nimi, mutta valitsin Mäen. Olli Mäen perintö nyrkkeilylle on nimittäin jättimäinen. Mäen poika, Pekka, on jatkanut isänsä ohjaamaa tietä maamme parhaana valmentajana ja promottorina. Pekka Mäen käsien kautta parrasvaloihin ovat nousseet mm. Amin Asikainen ja Edis Tatli.

76. Elopuro Sami, squash

  • Äärikovan ja erityisesti Aasiassa todella kilpaillun lajin huima suomalainen. Elopuro oli maailmanrankingissa parhaimmillaan kuudes! Elopuro on edelleen korkeimmalle yksilömailapelien maailmanrankingissa noussut suomalaispelaaja.

75. Kontio Jorma, raviohjastus

  • Mr. Ravit. Suomen kaikkien aikojen raviohjastaja. Kaksi EM-kultaa, MM-hopea ja MM-pronssi. Grand Circuitin voitto Houston Laukon kanssa, Solvallan ajajaliigan tuplamestari, yli 10.000 voittoa, palkintorahaa lähes 60M euroa. Kohta jo 50 vuotta lajin huipulla… can’t beat that!

74. Rytkönen Aulis, jalkapallo

  • Monsieur Magic. Ensimmäinen merkittävän uran ulkomailla tehnyt ammattilaisfutarimme. Kuopion kautta Ranskaan ammattilaiseksi, sieltä takaisin Suomeen ja HJK-paitaan pelaajavalmentajaksi. Myöhemmin myös A-maajoukkueen päävalmentajaksi sekä HJK:n naisten valmentajaksi. Ranskassa mm. Cupin voitto ja finaalissa neljä maalisyöttöä. Yksi Toulousen suurista ja rakastetuista tähdistä, edelleen.

73. Antonius Patrik, pokeri

  • Onko pokeri urheilua? Jos ja kun e-sports on, sitten on pokerikin, aivan kuten toinekin taitopeli shakki on urheilua. Piste ja loppu. Antonius on monilla mittareilla Suomen kaikkien aikojen menestynein pokerihai. Lahjakas tennispelaaja sai pokerinsa nopeasti lentoon ja loppu on historiaa. Jotain yhdistäviä tekijöitä on muuten tenniksessä ja pokerissa, useammalla pokeritähdellämme on varsin kova tennistausta… Miljoonien turnaustienistit ovat pieni osa siitä, jonka Antonius on onnistunut jatkuvasti koventuvilla pelimarkkinoilla voittamaan. Antonius on esiintynyt ja edustanut Suomea lukuisissa maailman tunnetuimmissa pokeriohjelmissa ja lehtien kansissa. Monacossa majaansa pitävä Antonius nauttii suurta arvostusta ja pelaa edelleen maailman parhaimpien kanssa. Antoniuksen lisäksi pokeritähdistämme mainittakoon kaikkien aikojen paras turnauspelaajamme, Juha Helppi, uransa huipulta lopettanut rahanpainokone Jens Kyllönen ja pää märkänä maailman tietoisuuteen itsensä painanut Ilari Sahamies.

72. Kyrklund Kyra, kouluratsastus

  • Suomen kansainvälisesti menestynein ratsastaja ja arvostetuin valmentaja, MM-hopeaa. Kyrklund nosti kouluratsastuksen kaiken kansan tietoisuuteen. Kuudet olympialaiset: Moskovassa, Soulissa ja Barcelonassa 5. sija. Ilman hevosten loukkaantumisia Kyrklundilla olisi kasassa peräti kahdeksat olympialaiset. Pariisin maailmancupin voitto 1991. Barcelonan olympialaisten suoritus hakee vertaistaan. Kyrklundin tunnetuin ja maailman parhaaksi äänestetty hevonen, Matador, myytiin alle vuosi ennen kisoja. Kyrklund hankki alleen Edinburgin ja treenautti tämän salamannopeassa tahdissa olympiavitoseksi.

71. Mustonen Kaija, pikaluistelu

  • Toinen suomalaisnainen, joka on voittanut henkilökohtaisen olympiakullan talviolympialaisissa. Olympiakultaa ja -hopeaa Grenoblessa 1968, olympiahopeaa ja -pronssia Insbruckissa 1964.

70. Matikainen-Kallström Marjo, hiihto

  • Havuja, perkele! 11 arvokisamitalia, joista 1 olympiakulta ja 3 MM-kultaa. Vuoden urheilija 1986, 1987 ja 1989.

69. Kohonen Toni, pesäpallo

  • 10 x Suomen mestari, 13 x vuoden lukkari, 21 itä-länttä. Ilmiömäinen ja nopea käsi, joka lähettää pallon jopa 150 km/h. Aina tikissä, ja mitä kovempi paikka, sitä kovempi Kohonen on. Jotain Kohosen kondiksesta kertoo se, ettei supertähti ole missannut ainuttakaan peliä loukkaantumisen vuoksi. Kaikkien aikojen paras pesäpalloilijamme. Ymmärrettävistä syistä Kohosen meriittilistalta ei löydy arvokisamitaleja.

68. Hakala Lea, koripallo

  • 16-kertainen Suomen mestari, mestaruuksia neljällä eri vuosikymmenellä ja kiistatta maamme kaikkien aikojen paras naiskoripalloilija. Kolmet EM-kisat ja kova ammattilaisura Espanjassa sekä Italiassa, jossa valinta Serie A:n ulkomaiseen tähdistöviisikkoon.  26 vuotta naisten maajoukkueessa vuosina 1975-2001. 253 maaottelua, joissa 4,129 pistettä.

67. Lehtinen Jere, jääkiekko

  • Yksi kaikkien aikojen parhaista kahden suunnan hyökkääjistä. Kolminkertainen Selke Trophy -voittaja, Stanley Cup -voittaja ja Dallas Starsin ikoni, paita katossa. Kahdeksankertainen arvokisamitalisti ja World Cupin hopeamitalisti. Tyylikäs, älykäs ja aina joukkue ensin -pelaaja.

66. Autti Antti, lumilautailu

  • Kuka on paras lumilautailijamme kysyin, aika monista paikoista. Vastaukset hämmensivät. Osa sanoi Peetu Piiroinen, osa Eero Ettala, kun taas lajin ytimestä sanottiin Jussi Oksanen. Varsin kuvaavaa tälle lajille, jossa kisaaminen ei monelle taiturille ole edes se pääasia. Tulin lukuisten laskelmien jälkeen lopputulokseen, jossa rankkasin Antti Autin parhaaksi lumilautailijaksemme. Autin ura pitää sisällään sekä normiväelle helposti ymmärrettävää arvokisamenestystä, 2 x MM-kultaa, X Games -voiton, kuin myös lajiväen suuresti arvostamaa vapaalaskua, videoiden ja leffojen kuvaamista ja ties mitä. Kuvaavaa Autin huimalle uralle ja lumilautailulle on se, että häntä pyydettiin Vancouverin olympialaisiin, mies päätti kuitenkin lähteä laskemaan vapaata.

65. Tiainen Kari, enduro

  • 7-kertainen maailmanmestari, 77 MM-osakilpailuvoittoa. 2-kertainen Espanjan mestari, 4-kertainen Saksan mestari. International Six Days Enduro voitto Suomen maajoukkueen kanssa 1996, 1998, 1999 ja 2003.

64. Pitkämäki Tero, keihäänheitto

  • 7-kertainen arvokisamitalisti, MM-kultaa Osaka 2007. Vuoden eurooppalainen miesyleisurheilija 2007. Timanttiliigan kokonaiskilpailun voitto 2015.  Vuoden urheilija 2007, 2013, 2015. IAAF:n finaalin voitto 2005, 2007. Ilman Pitkämäkeä yleisurheilumme mitalisaalis näyttäisi melko ohuelta 2000-luvulla.

63. Koivuniemi Mika, keilailu

  • Amatöörien maailmanmestaruus 1991. Yhdysvaltain PBA-kiertuella vuodesta 1999. 14 PBA-titteliä, joista kolme arvoturnauksista: 2000 Masters, 2001 U.S. Open, 2011 Mestarien turnaus. Valittu kahdesti PBA-kiertueen vuoden keilaajaksi.

62. Välilä (Nieminen) Riikka, kaikki lajit

  • Neljän lajin superpelaaja: jääkiekko, pesäpallo, kaukalopallo, jääpallo. Kaikissa lajeissa SM-tasolla, jääkiekossa olympiapronssia, 6 x MM-pronssia ja 2 x EM-kultaa. Kaukalopallossa EM-kultaa. Eri lajien SM-mitaleita kymmeniä, kaksi kertaa vuoden naisjääkiekkoilija, kolme kertaa vuoden naispesäpalloilija. Ensimmäisenä P-Amerikan ulkopuolisena naispelaajana IIHF:n Hall Of Fame -nimitys.

61. Parkkali Jouni, lentopallo

  • Vuonna 1955 syntynyt, palloilulajien ”amatööriajan” supertähti. Olisi pärjännyt melkein missäpä lajissa tahansa, todellinen huippu-urheilija. Nousi maajoukkueeseen 17-vuotiaana, voitti lukuisia Suomen mestaruuksia ja cup-titteleitä. Mestareiden Cupin finaalit, kaksi kertaa All Stars -viisikossa. Pelasi ammattilaisena Italiassa ja Turkissa, Turkin liigan mestari. Valittiin Italian neljänneksi suosituimmaksi urheilijaksi 1985… Lista on todella hurja.

 60. Kaisa Mäkäräinen, ampumahiihto

  • Pyssyhiihdon kuningatar. Maailmanmestari ja lukuisia arvokisamitaleita, jo 10 vuotta putkeen maamme paras ampumahiihtäjä, kaksinkertainen maailmancup-voittaja, vuoden urheilija 2011.

59. Kiuru Pauli, triahtlon

  • Kaikkien aikojen kovin triathlonistimme. 9 kertaaa putkeen Havaijin Ironman -kisassa. Useita top-sijoituksia, kruununa kakkossija vuonna 1993. Ironman World Cupin kakkonen 1991. Uuden-Seelannin Ironmanin voitto vuodelta 1990. Saksan Ironmanin voitot 1990 ja 1991 sekä Australian Ironmanit voitot 1991, 1992, 1993 ja 1994.  Australian Ironman Triathlonin Hall of Fame -valinta. Kiurun ennätys on 8 tuntia, 4 minuuttia ja 54 sekuntia.

58. Koponen Petteri, koripallo

  • 30. NBA-varaus. Hurja ura Suomessa, Italiassa, Venäjällä ja nyt FC Barcelonassa. Viisinkertainen vuoden koripalloilija, Susijengin keisari. Susijengin pelillinen nousu roskiksesta parrasvaloihin perustuu Koposeen ja muutaman muun superpelaajamme suorituksiin sekä sitoutumiseen. Joku sanoi, ettei Koponen ole päässyt vielä NBA:han. Totta ja ei. Sopimus oli pöydällä, mutta Koponen halusi jatkaa Euroopassa. Koposen uralla suuria vaikuttajia on ollut monta, heistä on syytä mainita ainakin äiti, Sonja Koponen, kasvattajaseura MaSu-Basket ja Hongan päävalmentaja Mihailo Pavicevic.

57. Vesterinen Yrjö, trial

  • Kolminkertainen maailmanmestari, Skotlannin kuuden päivän ajon voittaja vuonna 1980. Ensimmäinen kolme perättäistä MM-mestaruutta saavuttanut kuljettaja. Tärkeä esikuva, kun laji saavutti suurempaa suosiota Suomessa.

56. Sammelvuo Tuomas, lentopallo

  • Kaikkien aikojen paras mieslentopalloilijamme. Meriittilista on mallia mieletön. Italian Cupin voitto, CEV-Cupin voitto, Mestareiden liigan pronssi, Ranskan Cupin voitto 1999, 2005, Mestareiden liigan voitto 2005, EM-kisoissa 4. sija 2007, Venäjän Cupin mestaruus 2010, Japanin Liigan All Stars -pelaaja ja niin edelleen. Sammelvuon iskulyönti kovaa ja korkealta on kuin taideteos. Superura jatkui per heti maajoukkueen päävalmentajana ja jälki on ollut sielläkin totutun tehokasta.

55. Grönholm Marcus, ralli

  • Kaksinkertainen maailmanmestari ja eniten MM-osakilpailuvoittoja, 30, ajanut suomalainen. Erikoiskoevoittoja hurjat 540. Seitsenkertainen Neste Rallin kuningas.  Palkintopallilla yhteensä 62 kertaa.

54. Mikkola Heikki, motocross

  • Nelinkertainen maailmanmestari vuosina 1974-1978. MM-joukkuepronssia ja lisäksi moottorikelkkailun Suomen mestaruus. Kuntohirmuna tunnettu Mikkola harrasti urheilua laajalti, nuorena lajivalikoimaan kuuluivat myös mäkihyppy, yleisurheilu ja pesäpallo.

53. Ikola Heikki, ampumahiihto

  • 10 arvokisamitalia, joista 4 MM-kultaa ja 4 olympiahopeaa. Kolminkertainen vuoden sotilasurheilija, kaksinkertainen vuoden urheilija 1975 & 1981.

52. Tähti Leo-Pekka, vammaisurheilu

  • Kaikkien aikojen vammaisurheilijamme. 5 paralympiakultaa, 3 MM-kultaa, 5 EM-kultaa. Maailmaennätysmies ja vuoden urheilija 2016. Pyörätuolikelauksen lisäksi Tähden saavutuksista unohtuu helposti pitkä ammattilaisura Espanjan pyörätuolikoripallo-liigassa, jossa Tähti on myös tähti.

51. Bärlund Gunnar, nyrkkeily

  • Suomen kaikkien aikojen nyrkkeilijä. Raskaansarjan edustaja ja Euroopan mestari. Siirtyi ammattilaiseksi 1934. Kun GB otteli Suomessa, mökki oli aina täynnä. Maailmalla GB arvostettiin ammattilaisuransa aikana jopa kolmanneksi parhaimmaksi raskassarjalaiseksi. Vuonna 1938 The Ring -lehti arvosti GeeBeeb Joe Louisin toiseksi haastajaksi. Kun USA:han muuttanut GB vieraili kotimaassaan 1938, oli häntä Helsingin juna-asemalla vastassa hurjat 8000 ihmistä. Perintö elää yhä mm. GeeBee-turnauksen muodossa.

50. Sarasvuo (Kuitunen) Virpi, hiihto

  • Kuusinkertainen maailmanmestari, kaksi kertaa olympiapronssia. Oman aikakautensa ylivoimainen hallitsija. Tour de Skin ja maailmancupin tuplamestari.

49. Jääskeläinen Jussi, jalkapallo

  • Yli 500 Valioliiga-ottelua. Bolton-ikoni, 15 kautta samassa seurassa. Listattiin useasti Valioliigan parhaiden veskareiden joukkoon. Useat jättiläiset, kuten ManU, Arsenal ja Real Madrid, olivat Jässin kintereillä, mutta mies pysyi Boltonissa. Tolppien välissä myös EM-karsinnoissa 2008, kun Huuhkajat oli toistaiseksi lähimpänä arvokisapaikkaa.

48. Seppälä Hanna-Maria, uinti

  • Yksi kaikkien aikojen naisurheilijoistamme. Maailmanmestari, nelinkertainen EM-kultamitalisti ja 17-kertainen arvokisamitalisti. Täydellinen esikuva kaikilla mittareilla.

47. Koivu Saku, jääkiekko

  • Leijona-liideri, maailmanmestari, moninkertainen arvokisamitalisti, Montreal Canadiensin pitkäaikainen kapteeni. Bill Masterton Memorian Trophy, King Clancy Memorial Trophy. Koivun perheen merkitys suomalaiselle jääkiekolle on ollut valtaisa.  IIHF:n Hall of Fame -valinta 2017. Turkulaisikoni, jonka työ lajin parissa jatkuu kotikaupungissa. Yksi suomalaisurheilun koskettavimmista hetkistä on Saku Koivun paluu NHL-jäälle vakavan sairauden jälkeen.

46. Pihlajamäki Kustaa, paini

  • Nurmosta kotoisin oleva kaksinkertainen olympiavoittaja. Kultaa Pariisissa 1924 ja Berliinissä 1936, hopeaa Amsterdamissa 1928. EM-kisoista hurjat 9 kultamitalia.

45. Mäkinen Tommi, ralli

  • Nelinkertainen rallin maailmanmestari 1996-1999. Voitti Neste Rallin viisi kertaa peräkkäin. Yksi tv-urheilun legendaarisimmista hetkistä koettiin, kun Mäkinen sai puhelun kesken haastattelun vuonna 1998. Maailmanmestaruus oli karannut, mutta eipäs ollutkaan. Carlos Sainzin auto oli syttynyt tuleen vain muutamia satoja metriä ennen maalia ja Mäkinen voitti kolmannen maailmanmestaruutensa kahden pisteen erolla Sainziin. Toimii tällä hetkellä Toyotan tallipäällikkönä ja on iso syy siihen, miksi Toyota palasi WRC-huipulle.

44. Rantanen Siiri, hiihto

  • Äitee. Olympiavoittaja ja 8-kertainen arvokisamitalisti. Monipuolinen urheilija, Suomen mestaruudet myös maastojuoksussa ja pyöräilyssä. Naisurheilumme kenties jopa suurin esikuva. Lahden MM-kisoissa 2017 koettiin melko pysäyttävä hetki, kun 92-vuotias Äitee paiskoi menemään kunniakierroksen yleisön osoittaessaaan suosiotaan. Elämänura-palkinto ja suomalaisurheilun Hall of Fame -jäsen.

43. Kolehmainen Hannes, yleisurheilu

  • Monen sanomana Suomi juostiin maailmankartalle vuonna 1912. Juuri näissä kisoissa Kolehmainen nappasi Suomelle ensimmäisen olympiakullan. Nelinkertainen olympiavoittaja, neljässä eri lajissa: 5000M, 10 000M, maastojuoksu, maraton. Kolehmaisesta tuli suursuosittu hahmo, huippu-urheilun symboli ja hän toimi esikuvana mm. nuorisolle kuin myös raittiusaatteelle.

42. Saarinen Jarno, moottoripyöräily

  • Ensimmäinen suomalainen ratamoottoripyörailyn maailmanmestari. ”Paroni” voitti mestaruuden vuonna 1972 ja menehtyi traagisesti Monzan kisassa 1973. 27-vuotias Saarinen menehtyi uransa huipulla johtaen sekä 250- että 500-kuutioisten MM-luokkia. Saarista pidetään edelleen yhtenä kaikkien aikojen parhaista moottoriurheilijoistamme ja hänen nimensä on noussut kulttiasemaan. MotoGP Hall of Fame -jäsen.

41. Mieto Juha, hiihto

  • Mietaa, elävä legenda. Olympiavoittaja, 9-kertainen arvokisamitalisti. Mietaan kamppailut mitaleista ovat olleet tulikivenkatkuisen historiallisia, ajattomia klassikoita. Sapporossa 1972 Mietaa tippui palkintopallilta 0,06 sekunnin erolla. Yksi hiihtohistorian kuuluisimmista kisoista käytiin Lake Placidin olympialaisissa 1980, Juha Mieto vs. Thomas Wassberg. Perkeleen ruotsalainen voitti kultaa 0,01 sekunnin erolla Mietoon. Juha Mieto = suomalainen mies.

40. Salminen Juha, enduro

  • 13-kertainen maailmanmestari, kaikkien aikojen eniten osakilpailuvoittoja enduron MM-sarjassa.

39. Ilonen Mikko, golf

  • Suomen kaikkien aikojen menestynein golfari. Jatkuvia huippusuorituksia todella kilpaillussa lajissa. Parhaimmillaan maailmanlistan 37. Major-turnauksissa kaksi kertaa 10 parhaan joukkoon, Openissa 9. ja PGA Championshipissa 7. Mestaruudet Indonesian Openissa, Scandinavian Mastersissa ja Irish Openissa.

38. Lillak Tiina, keihäänheitto

  • Omassa listauksessani Suomen kaikkien aikojen paras naiskeihäänheittäjä. Kokonaisvaltainen urheilija. Helsingin kotikisoista MM-kultaa ja Los Angelesista olympiahopeaa. Lillakin kotikisojen viimeisellä kiskaisulla tullut MM-kulta ja kunniakierros on jäänyt ikuisiksi ajoiksi suomalaisten mieliin.

37. Möttölä Hanno, koripallo

  • Ensimmäinen NBA:ssa pelannut suomalainen. Tienraivaaja ja toistaiseksi kaikkien aikojen menestynein suomalaiskoripalloilija. Möttölän rekordi on huimaa kamaa: NCAA:n Final Four, Atlanta Hawks ja tämän jälkeen menestyksekäs ura ympäri Eurooppaa. Lukuisia tähdistövalintoja, All Star -otteluita, Liettuan mestari, Eurocupin mestari, Euroliigan hopeamitalisti. Möttölän vaikutus suomikoriksen nykytilaan on ollut jättimäinen. Möttölä ja Teemu Rannikko johdattivat Susijengin roskakorista parrasvaloihin, B-sarjasta aina MM-kisoihin asti. Möttölä jatkaa ansiokasta työtään korikseen eteen HBA Märskyssä, jossa hän valmensi mm. Lauri Markkasta ja avasi ovia USA:han.

36. Mäntyranta Eero, hiihto

  • Kaksinkertainen maailmanmestari (Zakopane 1962, Oslo 1966), kolminkertainen olympiavoittaja (Squaw Valley 1960, Innsbruck 1964), 12-kertainen arvokisamitalisti. Kahdesti vuoden urheilija. Vaatimattoman miehen maineessa. Juha Mieto kuvaili Mäntyrantaa näin: ”Kaipa ne saavutukset olivat niin ylivertaisia, ettei ollut tarvetta tuoda niitä esiin.”

35. Rosberg Keijo, F1

  • F1-legenda, maailmanmestari. Myyttinen hahmo, joka ei paljoa suomalaisotsikoissa tai Suomessa ole viihtynyt. Ensimmäinen suomalainen F1-maailmanmestari, ensimmäinen suomalainen monissa kategorioissa. Valtava vaikutus suomalaiseen moottoriurheiluun.

34. Weckman Verner, paini

  • Maailmanmestari ja kaksinkertainen olympiavoittaja. Weckman on ensimmäinen suomalainen olympiavoittaja (Ateena 1906).

33. Lajunen Samppa, yhdistetty

  • Yhdistetyn dominoija. Kolme olympiakultaa, maailmanmestaruus ja 13 arvokisamitalia. Kaksinkertainen maailmancup-voittaja. Vuoden urheilija.

32. Kasvio Antti, uinti

  • Maailmanmestari, olympiapronssia Barcelonasta 1992. Kaksinkertainen EM-kultamitalisti. Viihtyi omissa oloissaan niin uransa aikana kuin sen jälkeenkin.  ”Tämä ei ole liikuntaa vaan urheilua. Sen ei kuulu olla kivaa eikä tasapuolista, kun otetaan aikaa. On kestettävä kipua ja tuskaa”, sanoi Kasvio. Varsin osuva kommentti tämänkin päivän tasa-arvoiseen urheilukeskusteluun.

31. Savolainen Heikki, voimistelu

  • Kaksinkertainen olympiavoittaja Lontoosta 1948. Tupla-maailmanmestari ja 12-kertainen arvokisamitalisti. Ura kesti peräti kuusi olympiadia 1928-1952.  Siviilissä lääkäri, palveli toisessa maailmansodassa lääkintämajurina.

30. Saimo Sylvi, melonta

  • Ensimmäinen kesäolympialaisissa (Helsinki 1952) kultaa voittanut suomalaisnainen. Monipuolinen urheilija, kovalla tasolla myös suunnistuksessa, hiihdossa ja yleisurheilussa. Saimosta tuli olympiavoiton myötä suomalaisen naisurheilun esikuva.

29. Kauppi Minna, suunnistus

  • Suomen kaikkien aikojen menestynein suunnistaja. Älyttömät yhdeksän maailmanmestaruutta ja 27 arvokisamitalia. Vuoden urheilija 2010.

28. Kankkunen Juha, ralli

  • Nelinkertainen maailmanmestari, ensimmäinen vuoden urheilijaksi valittu rallikuski. 700 erikoiskoevoittoa, 75 palkintosijaa.

27. Bryggare Arto, yleisurheilu

  • Todellinen pikajuoksutähtemme. Aivan tolkuttoman kova urheilija, kaikki arvot maksimaalisen tapissa. Olympiapronssia 1984, MM-hopeaa 1983, kaksi kertaa sisäratojen EM-kultaa. Yhteensä 10 arvokisamitalia lajissa, joka vaatii äärimmäisiä ominaisuuksia. Hurja kilpailija, rymisteli lämmittelyissä aitoja nurin ja psyykkasi menestyksekkäästi vastustajiaan.  Bryggaren näkisi mielellään suuressa roolissa suomalaisurheilussa, ymmärrys urheilusta yli lajirajojen on täysin poikkeuksellista.

26. Nieminen Jarkko, tennis

  • Kaikkien aikojen tennisässämme. Parhaimmillaan jättipelatun pelin maailmanrankingin 13. Kaksi kaksinpelin ja viisi nelinpelin ATP-turnauksen voittoa. Grand Slameissa kolme kertaa kahdeksan parhaan joukkoon, US Open 2005, Wimbledon 2006 ja Australian avoimet  2008. Saavutusten mittasuhteet saaneet oikeaa arvoa vasta viime aikoina, ymmäryksemme on ollut yhtä vajanaista kuin sen toimittajan, joka kysyi Niemiseltä: ”Miksi et koskaan yltänyt ihan maailman huipulle.”

25. Palander Kalle, alppihiihto

  • Pujottelun maailmanmestari, suurpujottelun MM-nelonen. Alppihiihdon maailmancupissa  14 osakilpailuvoittoa pujottelussa ja suurpujottelussa sekä pujottelun kokonaiscupin voitto kaudella 2002-03. Suomen nyppylöiltä maailman kirkkaimmille huipuille on tajuton matka, Palander onnistui lähes mahdottomassa tehtävässä. Legendan asemassa etenkin Keski-Euroopassa.

24. Räty Seppo, keihäänheitto

  • Monelle suomalaiselle Räty = keihäänheitto. Kuusinkertainen arvokisamitalisti, olympiahopeaa, MM-kultaa, maailmanennätysmies. Kuuluu niihin harvoihin suomalaisurheilijoihin, jotka ovat saavuttaneet mitalin kolmissa olympiakisoissa. Kiskaisi järjettömiä tuloksia usein kropan ollessa aivan rikki. Rädyn suuruutta nostaa ulosanti ja esiintymistapa, jolla hän löi itsensä suomalaisten sydämiin. Ohessa muutamia.- ”Suksi turisti vittuun”, MM-kisoissa 1987 katsojalle, joka oli huudellut Rädylle lehtereiltä kesken suorituksen.
    – ”Vapaa-aika kuluu korttia pelatessa ja kaljaa juodessa”, Barcelona 1992.
    – ”Vittuillakseni heilutin”, selitti Räty iloista vilkutteluaan Barcelonassa 1992.
    – ”Ei irtoa millekään kesä-Börjelle”, kun kesätoimittaja yritti saada Rädyltä haastattelua.
    – ”Ooppera, hyi saatana.”

23. Thunberg Clas, pikaluistelu

  • ”Jääkenttien Nurmi.” Thunberg teki talvilajissa sen mitä Nurmi kesälajissa. Viisi olympiakultaa, viisi MM-kultaa, yhteensä 22 arvokisamitalia. Suomen kaikkien aikojen ylivoimaisesti menestynein pikaluistelija.

22. Ritola Ville, yleisurheilu

  • Yksi lentävistä suomalaisista. Pariisin olympialaisten 1924 superurheilija. Juoksi yksissä kisoissa käsittämättömät kuusi mitalia, joista neljä kultaista ja kaksi hopeaa. Otti kultaa vielä Amsterdamin olympialaisissa 1928. Voitti myös itsensä Paavo Nurmen ja teki samalla uuden maailmanennätyksen 10 000m juoksussa Suomessa järjestetyissä olympiakarsinnoissa 1924.

21. Kangasniemi Kaarlo, painonnosto

  • Olympiakultaa México City 1968, kaksi maailmanmestaruutta 1969, 18 maailmanennätystä, maailman paras nostaja 1969, Pohjoismaiden paras urheilija 1969. Suomen vuoden urheilija 1968 ja 1969, voitti samoina vuosina myös suosituin suomalainen -äänestyksen.

20. Poutiainen-Rinne Tanja, alppihiihto

  • Kaikkien aikojen paras alppihiihtäjämme. Suurpujottelun olympiahopeaa Torin0 2006, kaksi MM-hopeaa Bormiosta 2005, nuorten MM-kultaa 1997. Pujottelun ja suurpujottelun maailmancupin kokonaiskisan voitot kaudella 2004-2005, suurpujottelun maailmancupin voitto kaudella 2008-2009. Ura maailman alppihiihtohuipulla kesti huimat 17 vuotta. 

19. Lehtonen Riikka, lentopallo

  • Kaikkien aikojen menestynein lentopalloilijamme. Lehtosen meriitit ovat hurjia lajissa, jossa naispelaajia on kymmeniä miljoonia. Lehtonen oli omalla aikakaudellaan yksi maailman parhaista. Kaksinkertainen Mestarien Liigan voittaja, kolminkertainen Ranskan mestari, Italian liigan mestaruus, Italian Super Cupin voitto, Malediivien mestaruus. Raivasi tiensä myös kivikovaan Japanin liigaan, jossa joukkueessa sai olla vain yksi ulkomaalaispelaaja. Minne tahansa Lehtonen on mennyt, menestys on seurannut. Superura jatkuu edelleen beach-volleyn merkeissä.

18. Källman Mikael, käsipallo

  • Yhden maailman suurimman pallopelin supertähti. Matka Karjaalta BK-46:sta Saksan parhaaksi pelaajaksi oli uskomaton. Källman pelasi supervuotensa Wallau-Massenheimissä, jossa hänet valittiin neljä kertaa maailman kovimman sarjan parhaaksi ulkomaalaispelaajaksi sekä kertalleen koko sarjan parhaaksi pelaajaksi. Kaksi Saksan mestaruutta, kaksi cup-voittoa, ja mestaruudet myös Super Cupissa sekä EHF-cupissa.  Suomen maajoukkueessa Källman iski 117 maaottelun aikana poskettomat 768 maalia. Källmanin pelipaita on jäädytetty kahdessa suurseurassa ja hänellä on Saksassa oma katu ”Mikael Källman Strasse”.

17. Järvinen Matti, keihäänheitto

  • Kaikkien aikojen keihäänheittäjämme. Los Angelesin 1932 olympiavoittaja, kaksinkertainen EM-kultamitalisti. Dominoi lajiaan täysin. Paransi maailmanennätystä 10 kertaa. Järvisen perhe oli todellinen urheilun superperhe. Isä, Verne Järvinen, voitti olympiakultaa kiekonheitossa ja veli, Kalle Järvinen, oli Suomen paras kuulantyöntäjä, 10-ottelun maailmanennätysmies ja kaksinkertainen olympiamitalisti. Matti Järvinen oli veljessarjan hulivili, joka ei suostunut isänsä ankaraan komentoon. Isä vaati pojalleen jopa kilpailukieltoa lähettämällä Urho Kekkoselle kirjeen vuonna 1931. Siinä isä ruoti kovin sanoin poikansa ryyppäämistä ja elostelua.”Koska minun isälliset hyväätarkoittavat neuvoni eivät ole Mattiin hyvää vaikuttanu. Matti tuli Wiipurista jouluksi kotia, vaan hän ei viihtyny äidin ja isän kanssa joulua viettään. Ei hävennyt äitiä eikä isää vaan vietti epäsäännöllistä juopottelevaa yöelämää elostellen huonomaineisissa paikoissa.”Kirjeen seurauksena Matti Järvinen asetettiin kahden kuukauden pannaan.

16. Ukkola Pertti, paini

  • Ukkolan painimeriitit hakevat vertaistaan. Ukkola omistaa koko kimaran: hän on olympiavoittaja (Montreal 1976), maailmanmestari (Göteborg) ja EM-kultamitalisti (Bursa 1977). Vuoden urheilija 1977. Ukkola tunnettiin hurjana harjoittelijana, hän on sanonut harjoitelleensa keskimäärin noin 30h viikossa. Tähän tuntimäärään ei Ukkolan omien sanojen mukaan olla laskettu aamulenkkejä edes mukaan. Temperamenttinen ja suorasanainen Ukkola on ihmetellyt urheilun nykymenoa etenkin olympialaisten osalta.- Siellä ollaan yhdessä ja seurustellaan. Tuntuu, että tuloksenteko on unohtunut, ruoti Ukkola nykymeininkiä.

15. Karppinen Pertti, soutu

  • Kolmissa eri olympialaisissa korkeimmalla pallilla. Kultaa Montrealissa 1976, kultaa Moskovassa 1980, kultaa Los Angelesissa 1984. Lisäksi supersoutaja kiskoi kaksi MM-kultaa, kolme MM-hopeaa ja yhden MM-pronssin. Vuoden urheilija 1979 ja 1980 ja vuoden soutaja 20 vuotta putkeen.

14. Sievinen Jani, uinti

  • Kaikkien aikojen menestynein uimarimme. Viisi maailmanmestaruutta, olympiahopeaa, 12 EM-kultaa, yhteensä poskettomat 31 arvokisamitalia. Kun ymmärtää uinnin huipulle vaadittavan tason, ymmärtää myös sen harjoittelumäärän, jonka Sievinen uransa aikana teki. Sievisen treenimäärät hakevat vertaistaan. Vuosia ja taas vuosia seitsemän kertaa viikossa, kunnes sitten sai sunnuntain vapaaksi, joskus jopa lauantai-illan. Uinnin lisäsi Sievisen harjoitteluun kuului nuorena myös hiihtoa, yleisurheilua ja pallopelejä. Sievinen on sanonut pitäneensä ensimmäisen vapaapäivän uinnista 16-vuotiaana, kun peruskoulu loppui.
  • Sievisen nousu ja menestys perustui pitkälti isä-poika -valmennusuhteeseen. Isä, Esa Sievinen, on eittämättä yksi maamme kaikkien aikojen valmentajista. Yksi suomalaisen urheiluhistorian legendaarisimmista haastatteluista on Jani Sievinen & uimalasit.

13. Myllylä Mika, hiihto

  • Olympiakultaa, neljä MM-kultaa, yhteensä 15 arvokisamitalia. Karpaasi, hiihtokansan rakastettu ykköstähti. Joutui karmeaan myllytykseen Lahden 2001 MM-kisojen doping-vyyhdin seurauksena, vyyhtiin, joka lopulta vei koko elämän. Koko suomalaisen urheiluhistorian traagisin tarina, joka sai aivan liian kovan lopun. Kuva Mika Myllylästä treenaamassa suolla on niin paljon puhuva. Ohessa Myllylän Suomen kansalle kirjoittama ”testamentti”, joka koskettaa nyt ja aina.
  • Tämä on testamentti, jota en koskaan uskonut joutuvani kirjoittamaan. Minut on kohdannut syvä suru. Sydämeni on murtunut, enkä tuskani määrää voi sanoin kuvata. Iso osa maailmaani mureni 28.2.2001, kun sain suureksi järkytyksekseni kuulla Lahden MM-kisoissa antamani doping-näytteen olevan positiivinen. Elämäni pahin painajainen oli alkanut.Olen elämässäni aina pyrkinyt itse vastaamaan teoistani ja elämääni koskevista asioista, ja niin teen myös nytkin. Huippu-urheilijana minun olisi itse pitänyt ottaa selville ja olla tietoinen saamani aineen johtavan positiiviseen doping-tulokseen. Nyt saan tästä valtavasta erehdyksestä maksaa kalliin hinnan. Mielessäni pyörii monia kysymyksiä, ja vaikka kuinka yritän kapinoida vastaan, en voi tapahtunutta muuttaa. Uskon, että Jumala tahtoi näin kohdallani käyvän. Sydämeni pohjasta haluan pyytää virhettäni anteeksi Suomen kansalta ja koko urheilevalta maailmalta. Samalla esitän nöyrät kiitokseni kaikille tukijoilleni vuosien varrelta. Te olette perheeni ohella auttaneet minua jaksamaan. Nyt jos koskaan tuki on tarpeen. Urheilu antoi minulle paljon, paljon se myöskin otti. Nyt ei ole enää kiire. Taistelu on ohi. On aika uuden elämän. Kauan sitten, kun pienenä poikana Tervanevalle ensimmäisen kerran jalkani upotin, alkoi elämässäni suuri seikkailu, josta tuli loputon tuska. Vajosin ja nousin, yhä uudestaan ja uudestaan. Tuhannet litrat hikeä ja kyyneleitä saivat nyt surun sävyt. Sieltä ammensin myös vahvuuden, jonka avulla selviän tästäkin vastoinkäymisestä.Vielä kerran korviini kantautuu tuon hiljaisen Tervanevan mystinen kutsu. Nöyränä, kiitollisena ja yksinäisenä vaellan sinne nyt vastatuulessa viimeisen kerran takaisin, polvistun, myönnän tappioni ja pyydän sielulleni rauhaa.Haapajärvellä maaliskuun 6. päivänä 2001
    Mika Myllylä

12. Ahonen Janne, mäkihyppy

  • Ikoni, legenda, jonka ura jatkuu yhä. Viisinkertainen maailmanmestari, kaksi kertaa olympiahopeaa, yhteensä 19 arvokisamitalia. Kaksinkertainen maailmancupin voittaja. Lajin arvokkaimman kisan, Keski-Euroopan mäkiviikon kokonaiskisan Ahonen on voittanut ennätykselliset viisi kertaa. Jos Ahonen osallistuu talven olympialaisiin, tekee hän suomalaishistoriaa. Kyseessä olisi jo mäkikotkan 7. olympialaiset.Omistaa Suomen arvokkaimman löylykauhan.
  • Ahosen kypärämainoksesta tarjottiin kuusinumeroista jättisummaa, jota Ahonen ei kuitenkaan voinut ottaa vastaan johtuen liiton omasta sponsorisopimuksesta Finnairin kanssa. Ei siitäkään huolimatta, että Ahonen tarjosi koko ajan lähes kaiken näkyvyyden liiton sopimuksille ja tarjosi jopa osaa henkilökohtaisen sopimuksensa arvosta liitolle jaettavaksi. Kiitoksena hyvästä yhteistyöstä Ahonen sai Finnairilta lahjaksi löylykauhan. Kauha on taatusti Suomen arvokkain löylykauha.

11. Kurri Jari, jääkiekko

  • Ensimmäinen supertähtemme jääkiekossa. Viisinkertainen Stanley Cup -voittaja. Kurrin yhteydessä ei voi olla mainitsematta nimeä Wayne Gretzky. Kurrin rooli Gretzkyn suuruudessa oli jättimäinen, samoin Gretzkyn rooli Kurrin suuruudessa. Yhden kaikkien aikojen tutkaparin ketjun viimeisinä vuosina täydensi Esa Tikkanen. 1251 NHL-ottelua, joissa yhteensä älyttömät 1398 pistettä. Neljä kertaa playoffsien paras maalintekijä, kertaalleen koko kauden paras maalintekijä. Leijona-paidassa olympiapronssia ja MM-hopeaa. Yhdeksän kertaa peräkkäin Suomen paras jääkiekkoilija, Edmontonin vuoden urheilija 1989. Suomen, IIFH:n ja NHL:n Hall Of Fame. Kurrin rooli suomalaiskiekon tienraivaajana ja esikuvana on ollut jättisuuri.
  • Vuoden urheilija -äänestyksen suurin farssi on edelleen vuodelta 1990. Kurri voitti viidennen Stanley Cupinsa ja vuoden urheilijaksi valittiin keihään EM-kultaa voittanut Päivi Alafrantti.

10. Räikkönen Kimi, F1

  • Todennäköisesti kaikkien aikojen tunnetuin suomalaisurheilija maailmalla ja fanien ainainen kestosuosikki myös Suomessa. F1-maailmanmestari 2007, allaan tarunhohtoinen Ferrari. Kaksi kertaa MM-kakkonen, kaksi kertaa MM-kolmonen. Ajanut maailman huipulla jo vuodesta 2001 ja ura jatkuu yhä. Suomalaisen urheiluhistorian ylivoimaisesti arvokkainen henkilöbrändi ja todennäköisesti kaikkien aikojen tunnetuin suomalainen henkilö.
  • Kimi tunnetaan myös verbaliikastaan ympäri maailman, joka on hyvin lyhytsanaista ja sepporätymäisen suomalaista. ”I was having a shit.” – Räikkösen vastaus kysyttäessä missä mies oli Kimiltä, kun Michael Schumacherille luovutettiin palkinto ennen hänen F1-uransa viimeistä kisaa. “Leave me alone, I know what I’m doing.” Räikkönen tiimilleen, joka yritti antaa jotain neuvoja kesken kisan.

9. Hyypiä Sami, jalkapallo

  • Maailman suurimman lajin yksi suurista. Matka Voikkaalta koko maailman tunteman Liverpoolin kapteeniksi on kaikkien todennäköisyyksien vastainen. Hyypiä oli uransa aikana yksi maailman parhaista puolustajista, maailmantähti.
  • Mestarien Liigan voittaja, kaksinkertainen FA Cupin mestari, kaksinkertainen Englannin liigacupin mestari, kaksinkertainen UEFA Super Cupin mestari ja UEFA Cupin mestari. Valinta UEFA:n tähdistökentälliseen 2001. Jatkaa työtään lajinsa parinssa mm. oman akatemiansa kautta.

8. Hakulinen Veikko, hiihto

  • Kolme olympiakultaa, kolme MM-kultaa, yhteensä 15 arvokisamitalia. Kävipä Hakulinen nappaamassa myös ampumahiihdon MM-hopeaa. Kultaa peräti viisistä perättäisistä arvokisoista. Kilpaili SM-tasolla myös suunnistuksessa, hiihdossa, maastojuoksussa ja soudussa. Oslon talviolympialaisten 50km voittoaika on yksi urheiluhistorian tunnistetuimmista ajoissa. Voittoaika kirjattiin lukemin 3.33.33.
  • Hakulinen valittiin Suomen parhaaksi urheilijaksi peräti neljästi 1952, 1953, 1954 ja 1960. Tunnettiin myös aikaansa edellä olleesta ja monipuolisesta harjoittelustaan. Mm. suoharjoittelu kuului Hakusen ohjelmaan.

7. Häkkinen Mika, F1

  • Kaksinkertainen F1-maailmanmestari, yksi kaikkien aikojen tunnetuimmista suomalaisista maailmalla, suuri Suomi-lähettiläs. Häkkisen aikakaudella suomalaisista tuli viimeistään formulakansaa. Pelastui kuoleman porteilta Adelaidessa 1995, kiitos lääkärin erittäin nopean toiminnan. Kaiken kokemansa jälkeen pystyi istumaan takaisin ratin taakse ja nousemaan uransa todellisille huipulle.
  • Kaikkien aikojen paras F1-kuski, Michael Schumacher, nimesi juuri Häkkisen kovimmaksi kilpakumppanikseenja kertoi kunnioittavansa Häkkistä kaikista eniten. Häkän ja Schumin väännöt ovat ainainen osa suurta suomalaista ja koko maailman tunnistamaa urheiluhistoriaa. Häkkinen valittiin Motorsportin Hall Of Fameen 2017.

6. Kirvesniemi Marja-Liisa, hiihto

  • Kaikkien aikojen menestynein naisurheilijamme. Hiihti olympiahistoriaa Sarajevossa 1984 voittamalla kaikki kolme henkilökohtaista naisten maastohiihdon kultamitalia. Kolme MM-kultaa ja yhteensä 15 arvokisamitalia. Ikimuistoinen Lahden MM-kulta 1989, jota ryyditti suomalaisten kolmoisvoitto yhdessä Pirkko Määtän ja Marjo Matikaisen kanssa. Kirvesniemi voitti 10km matkan yli minuutin erolla.
  • Kaksinkertainen maailmancupin voittaja. Ura huipulla kesti todella pitkään, tästä osoituksena peräti kuudet olympiakisat. Päätti uransa kahteen olympiapronssiin Lillehammerissa 1994.

5. Nykänen Matti, mäkihyppy

  • Koko kansan Matti, jonka suoritukset ja ylivoima mäkihypyssä on edelleen ainutlaatuista. Nelinkertainen olympivoittaja, viisinkertainen MM-kultamitalisti. Kolmella kullallaan Calgaryn talviolympialaisten menestynein urheilija. Nelinkertainen maailmancupin voittaja, kaksinkertainen Keski-Euroopan mäkiviikon kuningas.
  • Nykänen on yksi historiamme rakastetuimmista hahmoista, toilailuista huolimatta tai kenties juuri niiden vuoksi. Päästellyt lukuisia suomalaisten arkeen jääneitä lausahduksia suustaan, kuten ”elämä on laiffii”, ”fifty-sixty” ja ”jokainen tsäänssi on mahdollisuus”.
  • Nykäsen 46 maailmancupin voittoa rikkoi vasta Gregor Schlierenzauer vuonna 2013. Schlierenzauer juhlisti voittoaan kutsumalla Nykäsen kunniavieraakseen ja olin todistamassa tapahtumaa Matin tulkkina. Vasta siellä minulle avautui Nykäsen supertähteys Keski-Euroopassa. Schlierenzauerin äiti kyynelehti näkiessään Nykäsen ja kertoi juuri Matin olleen se syy, miksi heidän poikansa rakastui mäkihyppyyn.

4. Viren Lasse, yleisurheilu

  • Viren juoksi yhteensä hurjat neljä olympiavoittoa Munchenissä 1972 ja Montrealissa 1976. Juoksi uransa aikana myös maailmanennätykset sekä 5000 metrillä että 10 000 metrillä.
  • Virenin voitto Munchenissä on yksi suomalaisen urheiluhistorian hienoimpia hetkiä. Viren kaatui ja moni luuli kisan olevan ohitse. Viren on sanonut, ettei edes missään vaiheessa miettinyt luovuttamista. Loppu on suurta suomalaishistoriaa ja Virenin sisukkuus on monin tavoin symboli piskuiselle ja aina taistelevalle pienelle suomalaiskansalle. Viren on edelleen viimeisin olympiavoiton juossut suomalaisjuoksija.
  • Tästä Virenin legendaarinen Munchenin kymppi.

3. Selänne Teemu, jääkiekko

  • Selänne oli pitkään listani ykkönen ja Selänne voisi hyvin olla tämän listan ykkönen, mutta enhän minä nyt jumalauta voi sitä ykköseksi laittaa. Jättämällä Selänteen tylysti kolmanneksi ajattelen lähinnä itseäni. Näin säästyn valtavalta someraivolta ja etenkin futisjonne-ryhmittymän suurhyökkäykseltä. Kun minä, siis mediassa esiintyneiden tietojen mukaan, kaiken lisäksi päätän mitä Selänne ajattelee, mitä se syö ja mitä se sanoo somessa, on tää kaikille paljon helpompaa näin. Sorry, Teemu. On se pronssikin mitali. Ja ymmärrän, mikäli seuraavalla vierailullani vuokrassa on selvä korotus ja sängyn tilalla hetekka. Ja sitten minä-keskeisyyteni parista itse tähteen.
  • 25 vuotta huipulla, vertaansa vailla oleva 21-vuotinen NHL-ura: tulokaskauden 76 maalia, yhteensä 1457 NHL-tehopistettä, kolminkertainen NHL-maalikuninkuus, Stanley Cup, lukuisat palkinnot, paita Anaheim Ducksin Honda Centerin katossa, IIHF Hall Of Fame, NHL Hall Of Fame, kuudet olympialaiset, jäädytetty Leijona-paita, kaikkien aikojen eniten tehopisteitä olympialaisissa tehnyt jääkiekkoilija, Winnipegin kaupungin avain, lista Selänteen saavutuksista jäällä on loputon.
  • Ja se kentän ulkopuolinen arvo. Kun käytän listaukseni arvotuksessa urheilijan saavutuksia on and off the court, siis juuri sitä, johon urheilijan kokonaisvaltainen arvo perustuu, on Selänne tässä kategoriassa melko lailla omilla luvuillaan.
  • Selänteestä tuli modernin aikakauden ykköstähti ja hän on hyödyntänyt syntynyttä supertähteyden arvoa ennen kaikkea lajin ja nuorten hyväksi. Miljoonia euroja hyväntekeväisyyteen, vähävaraisten lasten harrastuksiin Finnish Flashin yms. kautta. Lastenklinikoiden Kummien keulakuva, Pohjois-Amerikassa Youth Sports Foundation toiminta, Suomessa oma akatemia talenteille jne. Selänteellä on ollut täysin poikkeuksellinen vaikutus urheiluun ja yhteiskuntaamme. Selänne on jättänyt lajinsa supertähtenä omalle lajilleen aivan jättimäisen perinnön.
  • Jos Selänne lähtisi joskus politiikkaan, olisi mielenkiintoista nähdä äänilukema. Tulevissa presidentinvaaleissa tulisi vähintäänkin hopeaa.

2. Litmanen Jari, jalkapallo

  • Kaikkien aikojen suomalainen jalkapalloilija, maailman suurimman lajin supertähti, kuningas. Superura Ajaxissa, jonka jälkeen mm. FC Barcelonassa ja Liverpoolissa.
  • Mestarien Liigan voittaja, UEFA Super Cupin tuplamestari. Vuoden pelaaja Alankomaissa 1993. Mestarien Liigan paras maalintekijä 1995-1996. UEFA Cupin ja FA Cupin voittaja. Äänestettiin maailman kolmanneksi parhaaksi pelaajaksi Kultainen pallo (Ballon d’Or) -äänestyksessä 1995. Tänä vuonna samaisessa äänestyksessä kolmantena oli Neymar, heti Ronaldon ja Messin jälkeen.
  • Litmasen suuruutta maailman suurimmassa pelissä kuvastaa mm. suuren italialaislehden kansikuva ennen Mestarien Liigan finaalia 1996, joka otsikoitiin kahden jättiläisen kohtaamiseksi. Kansikuvassa komeilivat Litmanen ja  Gianluca Vialli. Litmanen ei ole muuten edelleenkään sanonut lopettaneensa peliuraansa ?

1. Nurmi Paavo, yleisurheilu

  • The Flying Finn, juoksijoiden kuningas. 9 olympiakultaa, 22 maailmanennätystä. Yksi maailman kaikkien aikojen menestyneimmistä urheilijoista ja omalla aikakaudellaan täysin ylivoimainen. Suuri suomalaisuuden symboli, lähettiläs ja kansakunnan itsetunnon kohottaja.
  • Arvokisojen lisäksi Nurmi teki kilpailukiertueen Yhdysvaltoihin vuonna 1925. Viiden kuukauden aikana  55 kilpailua ja lukuisia juoksunäytöksiä. Kilpailuista Nurmi voitti 53, sijoittui kerran toiseksi ja keskeytti kerran. Paavo Nurmi teki Suomea ja suomalaisuutta tunnetummaksi kuin kukaan ennen häntä. Amerikkalaisille Nurmi oli ”Lentävä suomalainen”, ”Suomalainen aave” ja ”Suomalainen juokseva ihme”.
  • Ammattilaiseksi julistamisen jälkeen Paavo Nurmi ei enää saanut kilpailla ulkomailla. Suomen Urheiluliitto ei kuitenkaan tunnustanut Nurmen saamaa ammattilaistuomiota ja Nurmi jatkoikin kotimaassa juoksu-uraansa vuoteen 1934 saakka ns. kansallisena amatöörinä.
  • Loi juoksu-uransa jälkeen luomaan menestyksekkään uran liikemiehenä ja rakentajana, mutta ei koskaan unohtanut Suomea tai suomalaisuuttaan. Oli suurimman hädän hetkellä valmis antamaan hahmonsa suomalaisen urheiluelämän ja yhteiskunnan palvelukseen. Vaikeina sodan vuosina auttoi nimellään Suomea äärimmäisen paljon, etenkin Yhdysvalloissa. Vuonna 1968 Paavo Nurmi perusti säätiön sydän- ja verisuonitautien sekä yleisen kansanterveyden tutkimista varten. Nurmi antoi säätiölle lahjoituksena kaksi kerrostaloa sekä yli miljoona markkaa.

Kiitos kaikille niille lukuisille henkilöille, jotka antoivat panostaan tämän listauksen valmiiksi saattamisessa. Omakin urheiluymmärrykseni parani taas huomattavasti. Oikeaa listaahan ei ole olemassa, paitsi tämä.

Scroll to Top
KATSO KASINOBONUKSET