Valavuori: Tässä on ainoa oikea malli jääkiekon liiganousulle ja putoamiselle – Jokerit herätti tilataksillisen suomikiekon ”viisaita”

Home » Valavuori: Tässä on ainoa oikea malli jääkiekon liiganousulle ja putoamiselle – Jokerit herätti tilataksillisen suomikiekon ”viisaita”

Tilataksillinen ”viisaita” päätti laittaa putiikin kiinni, totesi Juhani Tamminen osuvasti jo yli 14 vuotta sitten. Tami kertoi SM-Liigan tehneen ison ja vahingollisen virheen suomikiekolle laittamalla kioskin kiinni, ja oikeassahan Tami on ollut. Kevään 2009 Ässät vs. Sport -siöriis, kamppailu noususta ja putoamisesta on kenties koko 2000-luvun viihdyttävin ja muistiinpainuvin playoffs-sarja.

Mitä sitten on tapahtunut Liigan sulun jälkeen? Eipä juuri mitään, siis positiivista. Mestis on näivettynyt henkihieväriin ja yhä useampi SM-Liigajoukkue ei ole enää aikoihin ollut Liiga-tasoinen johtuen Liigan ylipaisutetusta joukkuemäärästä. Liigan runkosarjaa ei ole ehditty pelata edes kolmannesta ja osan joukkueista kausi alkaa olla jo taputeltu, taso eikä rahat eivät riitä.

Samalla täytyy todeta, että Liigan entinen puheenjohtaja, Aalto-yliopiston rahoituksen professori Vesa Puttonen, on enemmän kuin oikeassa näpäytteässään Jokereita tietämättömyydestä. Ei 3,8 miljoonan euron arvoinen Liiga-osake voinut tulla Jokereille yllätyksenä. Vaikka ymmärränkin täydellisesti Jokereiden päätöksen sanoa ei Liiga-nousulle nykyisissä olosuhteissa, ei tuo rahamäärä yksinkertaisesti voinut yllättää, kyllä se oli tiedossa, mutta tekee toki tarinasta ja omasta päätöksestä entistäkin kauniimman näköisen. Kokonaan toinen asia sitten onkin mihin tuo osakkeen arvo perustuu tällä hetkellä, etenkin kun suurimman arvon tuova jättimäinen tv-sopimus on katkolla jo muutaman vuoden päästä. Toki tiedän että Liigan lämpimässä ofiisissa lasketaan isoa arvoa Veikkauksen monopolin kaatumiselle ja rahapelien tulevalle lisenssimarkkinalle muutaman vuoden sisään, tässä muutoksessa isoin voittaja suomalaisurheilussa on juuri jääkiekon SM-Liiga, joka jo tällä hetkellä käy taskulaskin kuumana tunnustelevia neuvotteluja eri suuntiin.

Liigan kehittämä kaunis tarina jatkossa avoimesta Liigasta oli lopulta vaan kaunis tarina ja pitkälti bluffia, jonka itsekin alussa ostin. Tarkemmin laskettuna yhdelläkään Mestis-seuralla ei ole varaa yrittää nousta Liigaan, siitä pitää huolen liiganousun urheilullinen puoli, jossa edellytetään Mestiksen voittajan vielä voittavan Liigajumbon karsinnoissa. Jokereiden laskelmien mukaan liiganousu edellyttäisi jopa 6 miljoonan euron puskuria + Liiga-osakkeen ostamista eli total noin 10 miljoonaa euroa. Yksikään Mestis-seura ei tule tuohon riskiin pystymään, ei etenkään kun on varsin oletettua että Mestiksen voittanut joukkue häviää Liiga-karsinnan ja siitä 6 miljoonan puskurista menee yhden hävityn ottelusarjan vuoksi vähintään puolet suoraan roskikseen. HIFK:ta pitkään johtanut Timo Everi kritisoi myös voimakkaasti Liigan hätiköityä ulostuloa ja kertoo sen olevan kestämätön.

Mikä sitten olisi viisain järjestelmä liiganousulle ja putoamiselle?

Se olisi kaikessa yksinkertaisuudessaan seuraava: Liigan huonoimman pitäisi pudota ja Mestiksen voittajan tulisi nousta suoraan, jos muut asiat ovat kunnossa. Liigan toiseksi viimeisen pitäisi joutua Liiga-karsintaan Mestiksen kakkosta vastaan. Simple as that. Nyt tuo nousu ei onnistu oikein millään ilman tolkuttomia riskejä ja kioski pysyy kiinni. Ja mikäli Mestiksen voittanut joukkue ei täytä muita Liiga-ehtoja eikä Mestiksen kakkonenkaan onnistu nousussaan, Liigan joukkuemäärä putoaa yhdellä ja seuraa täysin luonnollinen poistuma, joka entisestään tasoittaa Liigan ja Mestiksen välistä liian suureksi kasvanutta kuilua.

Ai niin. Liiga-osakkeesta kättä taskuun ovat laittaneet vain sinne ”nousseet” joukkueet, Sport, KooKoo & Jukurit, kukin 1,8 miljoonan euron verran, jonka ovat sitten saaneet takaisin tv-sopimusmaksujen muodossa. Kaikki muut seurat saivat tuon osakkeen ilmaiseksi silloin kun viisaat laittoivat kioskin kiinni ja nyt saavutetusta edusta pidetään kynsin hampain kiinni koko suomalaiskiekon kustannuksella.

Osaatko veikata väärin 7 NHL-ottelua? Jos osaat, voitat 500 euroa! Tästä mukaan!

Mummon suosikki! Tuplaa ensitalletuksesi aina 100€ asti

5.0


150% aina 150€ asti
5.0

Uutuus! 100% non sticky bonus 300€ asti

5.0

Valonnopeat kotiutukset

5.0


© Copyright 2023 Mummorulla.com