Koripallo on onnellisessa asemassa. Vain lajin absoluuttisesti parhaat maat pääsevät olympialaisiin, yhtään höntsää ei pääse siivilästä läpi kun mukaan mahtuu ainoastaan 12 maata, niin miehissä kuin naisissakin. Kun mukana on vain parhaat, tämä asettaa myös tv-työlle ja studiotiimille aivan erilaiset standardit, piirisarjan puuhasteluun ei ole varaa yhdessäkään ottelussa.
Kun Saksa voitti koripallon maailmanmestaruuden 2023 ja NBA-tähtiä vilissyt USA jätettiin ilman mitalia, se oli parasta mitä saattoi tapahtua ennen Pariisin olympialaisia. Koripallon ylivertainen kuningasvaltio USA oli jälleen nöyryytetty, Pariisiin oli pakko kerätä vain parhaat ja siltikään kultamitali ei olisi enää vain ilmoitusluontoinen asia.
Tämä tarkoitti samalla sitä, että Discoveryn oli suhteellisen helppoa valita (valinta tehtiin toki jo ostovaiheessa) olympialaisten pääpainolajikseen koripallo, jossa tulisi olemaan mukana koko maailman, myös suomalaisten tunnistamat megasupertähdet. Aloin seurata Discoveryn signauksia pelonsekaisin tuntein, nyt studioon ei yksinkertaisesti voinut päästää yhtään työelämään tutustujaa jäätymään. Käydään tiimi siis läpi.
Selostus
No tässä ei oikein voinut vetää vihkoon. Jos signaat Kristian Palotien, signaat Suomen parhaan ja asiantuntivimman selostajan kaikki lajit mukaan lukien. Palotien osaamiskirjo on suomalaisen korishistorian kovinta. Palotie on korista 24/7 elääkseen syövä älykkö, ammattivalmentaja, selostaja, asiantuntija, ihan mitä vaan haluat, Palotie on suomikoriksen uusi Pentti Salmi ja tätä suurempaa kunnianosoitusta ei oikein voi edes saada. Kun en tiedä jotain nykykoriksesta, soitan lähes aina juuri Palotielle. Tässä kohtaa onkin hyvä todeta kuinka paljon koris on muuttunut 10 vuoden sisällä, kiitos erityisesti maailman kaikkien aikojen parhaan heittäjän Steph Curryn. Jotta ymmärtää mitä nykykoriksessa oikeasti tapahtuu, vaatii se jatkuvaa itsensä päivittämistä ja muiden kanssa sparrausta.
Palotien lisäksi otteluita selostivat pitkän linjan korissepät Tomi Tiilikainen ja Saku Mäkynen. Virheetöntä, asiantuntevaa ja viihdyttävää duunia, kuten myös asiantuntijoina toimineilta Mikko ”La Bomba” Koivistolta ja Anni Mäkitalolta, kaikki kevyesti oman pelipaikkansa arvoisia.
Studio
Missä hyvä mieli, siellä Juhani Henriksson, kenties koko Suomen mukavin jätkä. Big J ei ole oikein minkään urheilulajin erikoisasiantuntija, ellei sitten kalastusta lasketa…. mutta ei studiosännän tarvitsekaan olla, hänen tulee ohjata keskustelua oikeisiin suuntiin ja tätä juuri Henriksson teki omalla superposi-otteellaan ja loi studioon kaikille turvallisen tilan (tässä saattoi olla huumoria…). Kun Henrikssonin ympärille oltiin tuotu toinen toistaan paremmat jengiläiset, on isännälläkin paljon helpompaa. Kokonaisuuden kruunasi ilmeisesti Kurt Rambisilta pöllityt silmälasit.
Myös Tiina Sten nousi kisojen mediatähdistöön jatkuvasti parantuneella presenssillään. Alussa varovainen Sten uskalsi polkea kaasua mitä pidemmälle kisoja mentiin ja Sten todella tietää mistä puhuu, kun puhutaan naiskoriksesta. Sten kuuluu dna:ltaan Team Henrikssoniin, posin kautta ja ketään ei haukuta… haluaisin joskus nähdä Sten vs. Henriksson väittelyn!!!
Huff-Salin-Rannikko back again
Maajoukkueesta toisilleen enemmän kuin tuttu trio oli jälleen yhdessä ja ai että, kun pojilla oli taas kivaa. Huff on vedellyt jo pidemmän aikaa mainioita esiintymisiä ja uskaltaa hienosti myös haastaa ja olla eri mieltä, toki poliittisesti korrektisti. Koriksen elastinen, hymynaamalla syntynyt Sasu Salin tuo aina hyvän vireystilan ja pilkkeen mukanaan, oli hän sitten missä tahansa. Parhaaseen vetoon kolmikko pääsi, kun heille annettiin vapaat kädet ja oma pöytä naisten finaalissa, harmi ettei aikaa ollut enempää.
Ja sitten kävelevä koripallotietokone Teemu Rannikko, voi jessus. Kenellekään urheilua tuntevalle ei tule yllätyksenä, että Rannikko ymmärtää korista ja urheilua, Rannikko on taatusti yksi kaikkien aikojen älykkäimpiä suomalaispelaajia, kaikki lajit mukaan lukien. On tv-tuotannolle kohtuullisen helppoa pelata Rannikon kanssa, voit heittää miehen ihan mihin tahansa rooliin: asiantuntijaksi, kommentaattoriksi, näemmä jopa studioisännäksi ja homma toimii. Rannikosta tulikin parissa viikossa koriksen Petri Pasanen. Jokainen futiksen Mestarien Liiga -studioita seurannut ymmärtää mitä tämä vertaus tarkoittaa, se on yhtä kuin alansa paras.
Kenttä
Kentänlaitatoimittaminen on kenties koko setin vaikein rooli. Olet siellä käytännössä täysin yksin, kun lamppu palaa, sulle on tarjolla hyvin lyhyt hetki onnistua tai jäätyä. Kun tähän rooliin iskettiin varsin kokematon Anni Jämsä, odotusarvoni olivat matalat. Tuossa paikassa ei yleensä onnistu edes kokenut mediatyön ammattilainen, niin vaativa se paikka on. Se on paikka, jossa taistellaan millimetreistä ja sekunneista, kuka saa ja kenet haastatteluun, täyttä lottoa. Saatko hävinneen pelaajan, saatko voittaneen, mistä naruista vedät, suututatko urheilijan vai saatko hänet rentoutumaan…
Ja mitä teki Anni Jämsä? No veti suomalaisen urheiluhistorian parhaan kentänlaitakokonaisuuden ikinä. Vaikka Jämsä ymmärtääkin koriksesta ja omaa varsin mittavan pelaajuran, ei sillä vielä yksinään tehdä yhtään mitään noin isoissa valoissa. Jämsä runttasi itsensä kerralla suomalaisen urheilumedian ykköskenttään, uskalsi olla oma itsensä, oli vieressä sitten kuka tahansa. Jämsä kehtasi myös myöntää, että tottakai on siistiä seurata USA:n supertähtien touhua ja haastatella LeBron Jamesia ja Steph Currya… se on enemmän kuin inhimillistä! Jämsän aito palo ja arvostus omaa työtään kohtaan loi suurta lisäarvoa myös itse otteluihin. Jämsä on hyvällä matkalla kohti mervikalliomaista uraa, osin on jopa samassa kastissa jo. Jämsän latu on nyt auki juuri siihen suuntaan mihin Jämsä itse sen haluaa aukeavan, ottajia riittää varmasti.
Kaikista tiimin jäsenistä näki mitä tarkoittaa joukkueessa pelaaminen. Yksikään joukkue ei muodostu parhaaksi hetkessä, mutta mitä pidempään saa olla kimpassa, sitä paremmaksi se yleensä muuttuu. Ja jos ei muutu, pitää vaihtaa pelaajia. Tässä tapauksessa älkää perkele vahingossakaan koskeko voittavaan joukkueeseen miltään osin.
Omasta puolestani suuret kiitokset koko Discoveryn tiimille, pelastitte olympialaiset monellakin tavalla. Nimittäin ilman tätä korisstudiota, ilman mainioita uintilähetyksiä, ilman Laura Ruoholaa ja co., aika synkkää olisi ollut.